Baba mesleği: Müzik



Müzisyen babaların müzisyen çocuklarını çetin bir kariyer bekler.
Babalarının adını ne yaparlarsa yapsınlar, ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar, hayatları boyu kendi adlarının hemen önünde taşımayı baştan kabul etmek zorunda kalırlar. Müzik dünyası o notu, o baba ismini zikretmeden görevini gereği gibi yerine getiremediğine inanır. Kaçış imkansıza yakındır. Bir büyük mükafattır aslında ünlü bir müzisyenin çocuğu olmak. Bir kere yetenekli olduğunuza doğduğunuz andan itibaren inanılır. Genlerden bir şeyler mutlaka geçmiştir. Bir lanet gibidir aynı zamanda. Hep yarıştırılacaksınızdır miras aldığınız yetenek münasebetiyle. Başarılı olsanız bir türlü, olmasanız bir türlü. Her halukarda yine baba adı geçecek, kıyaslanmak kaçınılmaz olacaktır. Böylesi özenilecek bir şeyin, böyle 'lanetli' olması hayatın bir cilvesi olsa gerek.
Yazının devamında müzisyen babaların kızlarından ve oğullarından bahseden cümleler mevcut.
Şurada da adı geçen çocukların marifetlerini dinleyebileceğiniz bir çalma listesi: -- #babamesleğimüzik



Beatlesoğulları
The Beatles gibi başarısının yanına bile yaklaşılması epey güç bir fenomenin müsebbibi dört müzisyenin çocukları olmak, bir de üstüne müziği meslek olarak seçmek göründüğünden de zor olmalı. Ringo Starr’ın ilk eşi Maureen Starkey Tigrett’ten oğlu Zak Starkey’in hiç de yabana atılmayacak bir kariyeri var. Keza John Lennon - Yoko Ono çiftinin tek oğlu Sean Lennon’ın da. Tabii, John’un diğer oğlu Jullian’ın da, George Harrison’ın tek oğlu Dhani’nin ve Paul – Linda McCartney çiftinin tek erkek çocuğu James’in de. Ama işte, en başta da söylediğimiz gibi bir “beatleoğlu” olmak zor zanaat.

Johnny Cash kızı Rosanne Cash
Cash’in büyük aşkı June Carter uğruna boşandığı eşi Vivian’dan olan kızlarının en büyüğü Rosanne 1978’ten bu yana müzik yapıyor. O da, tıpkı babası gibi, tabii yaşının ilerlemesinin de etkisiyle, gayet saygı gören bir müzisyen. Aynı zamanda iyi de bir yazar. Cash’in June Carter’la evliliğinden tek çocuğu John Carter Cash de en Grammy’lisinden başarılı bir prodüktör.

Bob Dylan oğlu Jakob Dylan
Bob Dylan gibi bir şarkı yazarının, hatta bir şairin oğlu olmak hangi mesleği yaparsanız yapın zor olacaktır. Jakob zoru seviyor olmalı ki müziği seçiyor kendine meslek olarak. Grubu The Wallflowers’la hatırı sayılır bir başarı yakalayan, ardından kaydettiği iki solo albümle de rüştünü iyiden iyiye ispat eden Jakob, Dylan isminin marka değerini düşürmüyor kesinlikle.

John Coltrane oğlu Ravi Coltrane
Oğul Coltrane, bir plak şirketi sahibi, aynı zamanda bir prodüktör ve tahmin edeceğiniz üzere gayet iyi de bir saksafoncu. Babası öldüğünde iki yaşında olan Ravi, ismini“baba” müzisyen Ravi Shankar’dan alıyor. Annesinin 2007’de kaybettiğimiz caz piyanisti Alice Coltrane olduğu da hesaba katılınca Ravi’nin kaderinin notalarla yazıldığını söylemek yanlış olmayacaktır herhalde.

Tim Buckley oğlu Jeff Buckley
Erken yaşta hayata veda eden bir baba ve müzikte olduğu gibi erken vedada da babasının izinden giden bir oğul. İkisi de müthiş birer ses, müthiş birer müzisyen. İkisi de arkalarında müthiş şarkılar, müthiş kayıtlar bıraktı. Anahtar kelimeleri “müthiş” ve “hazin” olan bir baba-oğul hikayesi onlarınki.


Bob Marley’in oğulları, kızları Ziggy, Damian, Stephen, Cedella, Sharon, Julian… 
Zamansız kaybettikleri babalarının, ortaya çıkışında ve Jamaika’dan tüm dünyaya yayılışında başrolü üstlendiği reggae’ye tam bir aile yadigarı muamelesi yapıyor Bob Marley’in çocukları. Sadece reggae’ye değil, babalarının hayata bakışına, inançlarına ve tek bir Afrika rüyasına da.

Charlotte Gainsbourg
Onu en son Lars Von Trier filmi Nymphomaniac'da izledi izleyebilenler, Beck’in gözetiminde kaydettiği “Stage Whisper” albümüyle dinlemişyi dinleyebilenler de. Pek öyle herkese nasip olmayacak bir kariyeri var Charlotte’un sinema ve müzikte. Ama işte, biz onunla ilgili kuracağımız her cümleye kendisinin bir Serge Gainsbourg - Jane Birkin eseri olduğunu zikretmeden başlayamıyoruz.

Serge Gainsbourg ve Charlotte (1971)

Leonard Cohen oğlu Adam Cohen
Adam Cohen’in babasının şöhretiyle arası gayet iyi. Yeri geliyor onun kendi müziğindeki etkisini uzun uzadıya anlatıyor, yeri geliyor “Take This Waltz” gibi bir Leonard Cohen klasiğini cover’lıyor. Low Millions isimli bir grubu olsa da en çok solo albümleriyle tanınıyor.

Ravi Shankar kızı Norah Jones
1920 doğumlu bir “abide-i sitar” Ravi Shankar. Çoğumuz için Hindistan denildi mi akla gelen ilk müzisyen. Kızlarından Norah Jones’uysa “Come Away With Me” ile tanımıştık. Arif Mardin’in desteğiyle “böyle olur asri zamanların cazı” dercesine folk’un, soul’un ve pop’un en “cazsı” hallerini ihtiva eden zaman aşımına uğraması epey zor bir albümle giriş yapmıştı hayatımıza. Diğer kızı Anoushka Shankar ise daha geleneksel bir yol çizmiş kendine, babası gibi o da sitar üzerine yoğunlaşmış.

Fela Kuti’nin oğulları Femi ve Seun
Afrika müziği denildiğinde Fela Kuti’nin ismi geçmeden olmuyor biliyorsunuz. Hem politik yönüyle hem de “Afrobeat” kavramının hayatımıza girmesindeki payıyla adı her daim saygıyla anılan Kuti’nin çocuklarından Femi ve Seun, babalarının müzikal mirasını yeni kuşaklara aktarmayı gayet usta bir biçimde sürdürüyorlar.

Billy Ray kızı Miley Cyrus
Bir kuşak Billy Ray Cyrus’u “Achy Breaky Heart” isimli pop-country hit’iyle, başka bir kuşaksa onu Miley Cyrus’un babası olarak tanıdı. Miley'in Hannah Montana rolüyle gayet 'masum' başlayan kariyeri, şimdilerde neredeyse sadece 'seksi' halleriyle anılıyor.

Julio Iglesias oğlu Enrique Iglesias
1969’da yayımlanan “Yo Canto” uzunçalarıyla başlayan, Real Madrid’de futbol oynaması, “kadife” sesi ve kadınlarla arasının iyiliği gibi “detaylar”la süslediği uzun mu uzun bir kariyeri var Julio Iglesias’ın. Oğullarından Enrique de önce latin pop dünyasını, o klişe tabirle, kasıp kavurdu, ardından dünya çapında görkemli bir başarıyı yakaladı. Demek ki, “genç kızların sevgilisi” titri babadan oğula geçti mi tam geçiyor.

Olu Dara oğlu Nas
Kıdemli caz müzisyeni, kornet ustası Olu Dara’nın oğlu Nasir Jones’un, ya da daha iyi bildiğimiz adıyla Nas’ın hip-hop dünyasındaki yeri apayrı. Özellikle 90’ların ikinci yarısında hem ticari başarı anlamında, hem de Jay-Z ile sürekli didişip durmasıyla o dönemin en gözde isimlerindendi. Daha sonra biraz hızı kesilmiş de olsa hala kalburüstü albümler kaydediyor.

Üç kuşak “Hank Williams”
1953’te henüz 29 yaşındayken ölen Hank Williams, country müziğin en önemli isimlerinden biri. Oğlu Hank Williams, Jr önceleri babasının bir taklidi gibi algılanan şarkılarla başlıyor müziğe. Ama yıllar içinde kendi gideceği yolu rahatlıkla buluyor, country’si baskın güneyli rock (southern rock da denebilir tabii) rotasına dümen kırıyor. Amerikan müzik tarihinin efsaneleri arasına o da adını yazdırıyor. Ve sıra geliyor Hank Wiliams III’e. O da country’i punk ve metal ile buluşturduğu tarzıyla aile geleneğini sürdüyor.

Eagle-Eye ve Neneh
Don Cherry’nin oğlu Eagle-Eye, kızı Neneh Cherry
Özellikle Ornette Coleman’la yaptığı kayıtlarla cazın başköşede olduğu her arşive sızmayı başaran Don Cherry’nin dört çocuğu da müzisyen. Ama özellikle ikisinin şarkılarının, mesela üvey kızı Neneh Cherry’nin Youssou N’Dour’la birlikte söylediği “7 Seconds” ve öz oğlu Eagle-Eye Cherry’nin 1997 tarihli “Desireless” albümünün hiti “Save Tonight”ın, kulaklarımızdaki yeri her daim rezerve.

Steve Harris kızı Lauren Harris
Iron Maiden’ın kurucusu ve Heavy Metal tarihinin en önemli figürlerinden biri olan bas gitarist Steve Harris’in kızı Lauren. İlginçtir, Lauren babasının desteğini her zaman arkasına almış olsa da, bir albüm kaydetmesini onu bir bar sahnesinde şarkı söylerken keşfeden ünlü şarkı yazarı Russ Ballard’a borçlu.

Elvis Presley kızı Lisa Marie
“Kral” Elvis’in tek çocuğu Lisa Marie Presley, kendisine yakıştırılan “rock & roll’un prensesi” ünvanını ne yazık ki müzikal anlamda pek taşıyabilmiş değil. Adını ya babası vesileyle ya da Michael Jackson ile yaptığı evlilikle anıyoruz.

Frank Sinatra kızı Nancy Sinatra
20. yüzyıla damgasını vurduğu düşünülen sanatçılardan birinin kızı olarak Nancy Sinatra’nın da “These Boots Are Made For Walkin’ ” ile popüler müziğe birkaç kalıcı bot izi bıraktığı söylenebilir. 1967’de baba-kız beraber söyledikleri “Somethin’ Stupid”in de hakkını yemeyelim. Ve tabii “Kill Bill” sayesinde Nancy Sinatra’ya bir tutam ikinci bahar yaşatan “Bang Bang (My Baby Shot Me Down)”un da.
Rufus, Loudon, Martha ve Lucy 
Başka kimler baba mesleğini sürdürüyor?
Amerikalı folk şarkıcısı Loudon Wainwright III’ün oğlu Rufus Wainwright ile kızları Martha ve Lucy. Kardeşlerine nazaran Rufus birkaç adım önde gibi görünse de, üç kardeş de babalarının müzisyen genlerinin hakkını fazlasıyla veriyor.

Uzun kariyerinin tepe noktasına 1991'de, babası Nat King Cole ile stüdyo marifetiyle de olsa bir düet yapmasıyla ulaştı Natalie Cole.

Ünlü gitarist Eddie Van Halen’ın oğlu Wolfgang şimdilerde babasıyla birlikte Van Halen’da çalıyor.

Frank Zappa’nıın Gail Zappa ile olan evliliğinden olan dört çocuğu da müzikle haşır neşir, ama en tanınanı Dweezil.

2006’da aramızdan ayrılan Mali doğumlu Ali Farka Touré, doğduğu toprakların müziğini blues’a bulayıp dünyaya dinletti yıllarca, oğul Vieux Farka Touré de babasının bıraktığı yerden “görev”i devralmış görünüyor.

Will Smith’in 13 yaşındaki kızı Willow babasının hip-hop kariyerini örnek alıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar