Lady Gaga: Bir görkemli şöhret oyunu


Lady Gaga’yı nasıl bilirsiniz? Aklınızda Lady Gaga dendiğinde hemen ortaya dökülecek bir iki fikir vardır mutlaka. Salı akşamı gerçekleşecek konserinin reklamlarından birine denk gelmiş olabilirsiniz mesela en basitinden. Bir konser olduğuna göre söz konusu şey, bir şarkıcı olmalı en kötü ihtimalle bu Gaga. Bu kadar reklamı döndüğüne göre, herhalde meşhur da biridir.

Belki işe giderken açık tuttuğunuz radyoda birkaç şarkısına denk geldiniz, hatta isteminiz dışında dilinize dolandılar. Pek arsız şeyler, haklısınız, hızla akılda kalıyorlar. Komşunun çocukları odalarını posterleriyle donatmış, dert yanıyor bir yaz akşamı misafirliğinde. Öyle duydunuz belki adını ilk kez. Hafif bir tebessümle geçiştirdiniz, ‘hangimiz yapmadık gençken’. Bizden bir yıldızın onu kopya ettiğine dair magazin haberine denk gelmiş de olabilirsiniz. Olur mu olur belki de bizim yıldıza daha çok yakıştırdınız kopya çekilmiş bile olsa. Ya da bizden bir 'yıldız'ın Gaga'ya edep ve adap telkin edişine tanık oldunuz.

Belki de evin çocuğu konser bileti için harçlığından biriktirdiğine destek çıkmanızı istedi bir yandan konsere gitmek için izin alırken. O zaman farkına vardınız Lady Gaga fenomeni diye bir şeyin varlığının. Tabii ilk hit mertebesine ulaşan şarkısıyla keşfetmiş, ve popülerliği ayyuka çıktığında onu dinlemekten vazgeçmiş, burun kıvırmaya başlamış da olabilirsiniz. Ya da ilk başta pek yüz vermemiş, ama zamanla şarkılarına ısınmış da olabilirsiniz.

Bir de sansasyonları var tabii, onlar da ayrı mevzu. Onları da işitmiş olabilirsiniz. Etten kıyafetiyle az mı haber oldu iç-dış, taraflı-tarafsız basına? Bir yumurta içinde geldiği ödül töreni mesela? Cinsiyeti hakkında söylentiler? Konserinde bir ‘kusma sanatçısı’nın performansına yer vermesi? Sadece bunları sayarak sayfayı doldurabiliriz, ama ne gerek var. Şov dünyasının sadece bu yüzüne bakarak zaten yeterince vakit kaybetmiyor muyuz?


Bir konsept

Lady Gaga bir pop yıldızı. Doğduğu andan itibaren bu titre sahip olmak için yola çıkmışcasına kendinden emin. Şanla şöhretle nasıl başa çıkacağına, bu kavramları kendine göre nasıl eğip bükeceğine, nerede insanları provoke edeceğine, nerede hayranlarını sahipleneceğine sanki ta en baştan karar vermiş gibi. Adile Naşit’in kuzucuklarım’ı misali onun da ‘küçük canavarlar’ı var. Onları kolluyor, kendileri olmaktan ürkmemelerini öğütlüyor, farklılıklarından utanmamalarını salık veriyor. Hayır, bunları şarkı sözlerine gizlediği derin mi derin mesajlarla yapmıyor. Attığı sloganlarla da yapmıyor. Lady Gaga konseptinin tüm öğeleriyle yapıyor bunu.

Hakkını vermeli

Popüler müzik dünyasının keskin çarkları var, yukarı çıkarken gayet cana yakın ama bir kere çıktınız mı derhal size keskin mi keskin yüzünü gösteren. Kurallarına göre oynamaya çalışırken paramparça olan çok yıldız gördük, görüyoruz. Lady Gaga ayakta durmayı sendelese de, en son şarkısı pek o kadar beğenilmese de, mp3 satışları, dinlenme sayıları düşse de, yeni yıldızlar tahtını sallasa da başarıyor.

Başarıyor çünkü bir terzinin üzerine diktiği ama bir türlü oturtamadığı, bu yüzden orasından burasından fire veren bir rolü oynamıyor. Bizzat kendi yarattığı konsepte sadık, kendi yarattığı karakteri oynuyor. Daha doğrusu, yaşıyor. Sadece istediği kadarını halka arz ettiği, gerisini mümkün mertebe gözden ırak tuttuğu bir dengede götürüyor. Varlığından mutluluk duysanız da, hiç umrunuzda olmasa da tek şeyi kabul etmek durumundayız; bu oyunu iyi oynuyor. Gaga’nın hakkı Gaga’ya.

İstanbul Konseri

İstanbul konseri için Tel Aviv’den Atina’ya devam edecek. Konserin açılışını Lady Gaga turnelerinin değişmez ismi ve yakın dostu Lady Starlight yapacak. Farklı kostümler, 10’un üzerinde dansçı ve görkemli dekorlar göreceğiz sahnede. Lady Gaga 2 saate yakın bir süre sahnede kalacak. İstanbul’da geçireceği vakit dahilinde, son günlerde çıkan haberlere bakılırsa ‘Türk Hamamı’ ziyareti yapmadan Atina’ya geçmeyecek. Zeynep Tosun imzalı ve biri cipslerden yapılmış 5 elbise hediye edilecek kendisine. Herhangi birini konserde giyer mi, birlikte göreceğiz. Hatırlarsanız daha önce Tosun tasarımı bir kıyafet giymişti.


*Akşam gazetesi Pazar ekinde yayımlanan yazımın bi' nevi mecmua versiyonudur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar