Cynthia Lennon'ın adı yok


John Lennon'ın ilk eşi ve ilk oğlu Julian'ın annesi Cynthia Lennon bu ayın ilk günü hayata veda etti. 75 yaşındaydı. Lennon mitinde adı, hiçbir zaman uğrunda terk edildiği Yoko Ono kadar geçmedi. Oysa The Beatles efsanesinin başlangıcına bizzat tanıklık etmişti.

23 Ağustos 1962. Liverpool şehrinde bir nikah dairesi. Genç insanlar göze çarpıyor. Erkenden dünya evine girecek bir çift de hemen yanlarında dikkat çekiyor. Simalar tanıdık. Çok değil bir yıl sonra o simalar her yerde görülmeye başlayacak. Hemen akabinde dünya onların şarkılarını çığlık çığlığa söyleyecek hayranlarının sesleriyle çınlayacak. Erkek tarafının şahitleri Paul McCartney ve George Harrison adlı iki genç müzisyen. Saçları ve yüzlerindeki gülümse dışında henüz çok dikkat çekmiyorlar. Kız tarafındaysa gelinin ablası ve eşi var. Kabul ediyor musun John? Peki sen Cynthia?

John ve Cynthia

Önce The Beatles'la, 70'lerde de kendi solo işleriyle popüler müziğe, rock şarkı formlarına kıyas kabul etmeyecek büyüklükte katkılar yapacak John Lennon o 23 Ağustos günü evlenir. 22 yaşındadır sadece. Cynthia Powell ondan bir yaş kadar büyüktür. Güzel sanatlar enstitüsünde tanışır John ve Cynthia. John dikkat çekici, Cynthia güzeldir. 1958'in sonbaharında ikisi de halihazırdaki ilişkilerini gözden çıkarır, iki genç sanat okulu öğrencisi 'çıkmaya' başlar.


Aynı yılın Temmuz'unda annesini kaybetmiştir John. 5 yaşından beri teyzesi Mimi ile yaşamaktadır zaten. Ayrılan anne ve babasına, özellikle de annesine dair karışık hislere sahip olmuştur büyüme çağı boyunca. Kadınlarla olan ilişkilerine de yansır bu 'karışık' hisler, tavırlar. Tutkuludur, bir yandan da çok kolay parlarr. Kıskançtır, zira kaybetmeye tahammülü yoktur. Cynthia da babasını iki yaz önce babasını kaybetmiştir. Akciğer kanserine yenik düşmüştür baba Charles Powell.

John ve Cynthia'nın ilişkisiyle eşzamanlı olarak The Beatles'ın temelleri de atılmaktadır. Adım adım, bugün bir dönemi tanımladığını düşündüğümüz o rock'n'roll şarkıları, Amerikalı sanatçıların şarkılarına kattıkları taze kan... Günde iki konser vererek, Almanya'ya çıkartma yaparak, tabiri caizse pişmektedir grup. Öyle yoğun bir tempodur ki bu, evlendikleri akşam bile John, Cynthia'yı bırakıp konsere çıkmıştır. John'un ona hitap ettiği şekliyle Cyn, bu tempoya ayak uydurmak zorundadır. Uydurur da. Londra'ya taşındıklarında cemiyet hayatında sıkça görünen kocasının yanındadır her daim.

Bir oğul

Yine de evlilikleri hakkında söylenegelen şeylerin başında John'un epey gönülsüzce kabul ettiğidir bu izdivacı. John evlenmeyi kabul eder çünkü Cynthia hamiledir. 8 Nisan 1963'te dünyaya gelir oğulları. John Charles Julian Lennon'dır tam adı. Julian Lennon olarak tanıyacaktır dünya bu bebeği ileride. Julian ismi tahmin edeceğiniz üzere John'un annesinin adından gelmedir.

Julian bebeğinin talihsizliği The Beatles'ın kimsenin tahmin edemediği boyutlarda bir fenomen'e dönüştüğü günlerde doğmasıdır. Annesi yanındadır. Fakat baba Lennon sürekli konserler, turneler ve stüdyodadır. Lennon yıllar sonra ikinci oğlu Sean doğduğunda Julian'da yaptığı bu 'hata'yı bir kez daha tekrarlamamak için büyük çaba sarf edecektir.

Fatura Yoko Ono'ya

John Lennon, Yoko Ono'yla tanıştığında Cynthia ve oğlu Julian için alarm çanları kulakları sağır edecek yükseklikte çalmaya başlar. Lennon'ın Yoko'ya aşkı gözünü karartacak, her şeyi bir kenara bıraktıracak kadar büyüktür. Ilk bir kenara bırakılan da tabii Cynthia olur. 1968 Kasım'ında boşanırlar. İngiliz basını bu durumdan hiç hoşnut değildir. Aslına bakarsanız Lennon'ın değişiminden baştan sona hoşnut değillerdir. Faturayı Yoko'ya çıkarırlar, John bu çirkin kadını nereden bulmuş'a kadar varır manşetler. İdeal İngiliz çifti ayıran çekik gözlü kara kedidir Yoko. The Beatles'ın bitişinde olduğu gibi. Sonuç: The Beatles dağılır, Cynthia ve Julian terk edilir, John ve Yoko Amerika'ya yerleşir. Bir dönem kapanır.

Sean, Yoko, Cynthia ve Julian
Aynı adamı sevmiş iki kadın

Önceki hafta, Julian'ın doğum gününden birkaç gün önce Cynthia Lennon uzun süredir mücadele verdiği kanser hastalığına yenik düştü. İspanya'daki evinde, 75 yaşında hayata gözlerini yumdu. Geride iyi yaşanmış, ama hep John Lennon mitinde ikinci plana itilmiş bir hayat bıraktı. Ister kaderin bir cilvesi deyin, ister tam da olması gereken, arkasından en dokunaklı cümleleri Yoko Ono kurdu. Aynı adamı sevmiş, aynı adamdan birer oğlu kendi başlarına büyütmüş iki kadından birbirini kim daha iyi anlayabilirdi ki?. Yoko Ono'nun kaleme aldığı cümleleri imaginepeace.com adresinden okuyabilirsiniz. Bizde, bize özgü bir nokta koyalım bu satırlara, Julian Lennon'a sabır dileyerek bitirelim.



Bir rivayete göre şarkı Paul tarafından Julian'a yazılmış.

Yorumlar

Popüler Yayınlar