Artık her salı plak ve plakçı günü mü olacak?


Görünüşe göre, evet, aynen öyle olacak. Record Store Day (RSD) ile gönülleri fetheden, üstüne bir de plakların dirilişinde başrolü oynayan 'güç odakları', şimdi her salı gününü plaklarla şenlendirmek istiyor. Nasıl mı? Anlatmaya çalışalım blogumuz döndüğünce...

RSD'nin organizatörleri, yıllar içinde iyice optimize ettikleri günü, o güne özel yayımlanan plakları, 45'likleri, etkinlikleri ufak ufak plaklardan tekrar para kazanabileceğini fark eden büyük şirketlere kaptırmaya başlayınca bu fikri atmış ortaya. Her salı çeşitli yeni plakların bağımsız müzik dükkanlarında satışını öngörüyorlar. Belli kategoriler de söz konusu olacak. Daha önce sadece CD ve dijital ortamda mevcut bulunan albümlerin plak baskıları salı günlerine denk getirilecek mesela. RSD'de de olduğu gibi yeni baskılar ve güne özel edisyonlar da salı günleri çıkacak. Salı günlerin müzik endüstrisi için şöyle bir özelliği daha var; yeni albümler artık hafta başı değil de tıpkı filmler gibi cuma günleri piyasaya çıkıyor. Bu bakımdan RSD organizatörleri yeni albümlerin plak versiyonlarının da resmi çıkış tarihlerinden birkaç gün öncesine gelmesine, böylece ufak da olsa bağımsız dükkanlara avantaj sağlamasını arzu etmişler.

Henüz ne zaman start alacağı, ve ne çapta bir katılım sağlanacağı belirsiz. Ama RSD örneğini veri olarak alırsak, hızla yayılacağı kesin. Salı günleri, meclisten grup toplantıları ve sallanma dışında artık böyle bir anlama da gelecek gibi müzikseverler ve plakperverler için. Hadi hayırlısı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar