Genç Jarrett'in Plakları


Jarrett Koral Amerikalı bir genç. Henüz 17 yaşının ilk günlerinde. İnternet çağında bir plak şirketi kurmak ve sevdiği sanatçıların plaklarını basmak gibi akranlarından onu epeyce ayıran bir işe kalkışmış. Jarrett'e internet üzerinden ulaştık ve nedir bu 'plak da plak' durumu bir soralım istedik. Darısı bizim genç müzikseverlerimizin başına.

Şu son birkaç yıla kadar plaklar tamamen 'öldü' denilen bir formattı. Nereden çıktı bu ilgi ve alaka, Youtube ve mp3 üzerinden müzik dinlemek varken?
Anlatayım, babam ve amcamın bir müzik dükkanı var Eastpointe'de (Doğu Detroit). Adı Melodies & Memories (Melodiler ve Anılar) ve 25 yılı aşkın bir süredir faaliyette bu dükkan. Hal böyle olunca çocukluğum plaklar arasında geçti. Arabada CD, telefonumdan mp3 dinliyorum, ama oturup bir plağı baştan sona dinleme deneyimi bambaşka.

Plakların öldüğünü hiç düşünmedim

Aslında sizin ailede plaklar hiç ölmedi o zaman.
Plakların öldüğünü hiç düşünmedim, evet. 90'larda CD'lerin gelişiyle popülerliğini kaybetti bence sadece. Şimdiyse tüm gücüyle geri döndü, ki bu müthiş!

Bir plak şirketi kurmak nereden çıktı peki?
Bir plağı elimde tutup, 'işte bunun yapımında benim de emeğim var!' deme fikri çok hoşuma gitti. En zorlu kısmı şirkete start vermekti. İşlerin nasıl yürüdüğünü anlamaya çalışmak da. Pek öyle ucuz bir şey değil plak basmak. Neyse ki bir kere çözünce arkası geldi. Başkalarının iyi o lduğunu düşündüğüm şeyleri dinlemesine vesile olmak paha biçilemez.

Kurduğun plak şirketinin ismi Jet Plastic Records, nereden geliyor bu isim?
Hatırlayabildiğim ilk plaktan. Paul McCartney'in Band On The Run albümündeki 'Jet' adlı şarkıdan. O şarkı, adımın kısaltılmış haline de uygun olunca bir çeşit kelime oyunu da oldu, güzel oldu.

Ailemden bile para almadım

Jet Plastic Records ilk plağını bastığında sen de 14 yaşındaydın, değil mi?
Evet, o yaşıma kadar sahip olduğum ve koleksiyoncuların ilgisini çekecek bazı plaklarım vardı. Önce onları satarak para biriktirdim. Sonra ilk plak basıldı, ardından bir başka plak. Onların satışından gelenle bir başka plak. Ailemden bile para almadım. Her şeyle kendim uğraştım.

Peki ilk başlarda sana gelen tepkiler nasıldı, ailenden, arkadaşlarından ve tabii müzisyenlerden? 14-15 yaşında biri geliyor ve plağınızı basacağım diyor.
Başlarda kimse beni ciddiye almadı. Bense elimden geldiğince ciddiyetle yaptım her şeyi. Özellikle de müzisyenler ve müşterilerle ilişkilerde. Böyle gerçek anlamda bir plak şirketine dönüşebileceğini hayal bile edemiyordum henüz. Bir kerelik bir deneme, bir proje gibiydi. Hakkımda haberler yapılmadan evvel sadece yakın arkadaşlarım biliyordu bir plak şirketi kurduğumu. Şimdi herkesin haberdar oluşu onları da mutlu ediyor.

Notlarım gayet iyi

Bu arada okul ne alemde, notlar nasıl?
Notlarım gayet iyi. Hepsini bir arada götürmek gerçekten çok zor, ama iyi gidiyor. Gerçekten iyi.

Yaşıtların sosyal medya, instagram paylaşımları, bilgisayar oyunları veya sporla haşır neşirken sen çoktan büyüklerin dünyasına adım atmış gibisin...
Tüm vaktimi plakların tanıtımı ve müzisyenlerle iletişimde geçiriyorum. Boş vakit bulunca plak şirketiyle haşır neşir oluyorum. Ama tabii ben de arkadaşlarımla vakit geçiriyor, her normal gencin yaptığı şeyleri yapıyorum.

Yaşadığın bölge ve ülke dışından müziklerle aran nasıl? Mesela Türkiye'den bir müzisyenin / grubun plağını basmak istemez miydin?
Tabii ki isterdim! Her zaman yeni müziklere açık tutuyorum kulaklarımı. Elime bolca demo kayıt ulaşıyor. İrtibata geçip sormanın kimseye zararı dokunmaz. Eğer dinlediğim şeyi seversem onu plak olarak yayımlamak için elimden geleni ardıma koymuyorum, bu kadar basit bir şey yaptığım aslına bakarsanız.


www.jettplasticrecordings.com 
www.facebook.com/JettPlasticRecordings

Yorumlar

Popüler Yayınlar