The Budos Band: Ne bir kuş, ne de bir uçak


Afrika’ya özgü türleri ve caz dünyasına ait temaları, progresif / psychedelic rock nağmeleriyle buluşturan enstrümantal müzikleriyle dikkat çeken The Budos Band’i dinlemiş miydiniz?

Bize Sharon Jones ve Charles Bradley gibi sesleri dinleten New Yorklu plak şirketi Daptone Records bünyesinde 2005’ten beri faaliyet gösteriyor The Budos Band. Kuruluşları daha da eskiye dayanıyor, 20 yılı buluyor varlıkları. Özünde 9 müzisyenden oluşuyor grup.

Farklı zamanlarda sahnede onlara farklı estrümanlarla eşlik eden müzisyen konuklarıyla birlikte sayı da kalabalıklaşıyor. Müziklerinin dokunduğu türler açısından da kalabalıklar. Süpermen’i gören masum Metropolis halkının şaşkınlığını anımsarsınız: “O bir kuş... O bir uçak... Hayır, o Süpermen!”. The Budos Band’i dinlerken de benzer bir hale düşüyorsunuz. Zira bir ucundan yakalarsanız tam bir caz ekibi kendileri. Başka bir uçtan kulağınıza çalınırsa, Afrika müziğinin kalbinden afro-beat / afro-soul diyarlarından kopup gelmiş işinin ehli bir kolektif. Zaman kavramını sekteye uğratacak cinste bir 60’lı yılların sonu, 70’li yılların ortasında yapılmış olabilir bu kayıt hissi verdikleri gibi, yine o yıllardan az bilinir bir progresif rock grubu keşfettiğinize de inandırabilirler sizi.

Ama ne bir kuş, ne de bir uçak The Budos Band. Bunların hepsini nefesliler, ritim enstrümanları, elektrikli gitar ve basl ile ‘tuşlu çalgılar’ arasındaki paslaşmalarla bir kavanozda toplamışlar misali müzikleri. Neden kavanoz? Çünkü kavanozun kapağını açtığınızda etrafa yayılan koku kavanozun dışından görünen iştah açıcı, ama biraz karman çorman görüntüden katbekat daha cazip hale geliyor. Ama tabii o kapağı açmak isterseniz. İlk üç albümünü bir üçleme olarak değerlendireceğimiz The Budos Band, her yeni kayıtla birlikte caz (ve Afrika) baskın taraftan psychedelic rock’a (ve hatta gitar cümlelerinin işaret ettiği üzere doom metal’e) doğru evrilerek, birkaç farklı müzikal alemin arasında kendi evrenini yarattı, yaratmaya devam ediyor. 2015’te çıkan “Burt Offering”in takipçisi “The Budos Band V” bahara adım attığımız günlerde yayımlandı, ve ekibin o kendi müzikal evrenlerini yaratma sürecinde ulaştıkları son noktayı gayet güzel ifade ediyor. (Ve) Bu satırların şiddetli tavsiyesidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar