Yeni bir hayat mümkün


Günün geçer akçe kabul edilebilecek müzik türleri dahilinde faaliyet göstermeyen isimler, bir şekilde onlara reva görülen dar alanın dışına başlarına uzatabildiklerinde her şey çok daha güzel oluyor. Xavier Amin Dphrepaulezz, yani daha kolay idrak edebileceğimiz ismiyle Fantastic Negrito, tam da bu kategoriye dahil edebileceğimiz cinste bir müzisyen.

15 çocuklu bir ailenin oğlu Fantastic Negrito, Somali kökenli müslüman bir babanın kurallarını sıkı idaresinde büyümüş. Ergenlik çağına geldiğinde kendini sokaklara atmış. Sokak kültürünün hem sanatsal tarafından, hem de kapüşonlu sweatshirt’ünün bir cebinde uyuşturucu diğerinde silah taşınınan tarafından ‘beslenmiş’. O hayat, ona bir plak şirketi sözleşmesi bir de hayatını değiştiren otomobil kazasıyla noktalanmış. Ünlü olmak üzereyken enstrüman dahi çalamayacak hale geldiği bir kaza. 3 hafta komada kalmış. Sonuç? O büyük plak şirketi (Interscope Records) sözleşmesini iptal etmiş. Bir daha asla müzik yapamayacağını düşünmüş. Fakat hayat, kulağa klişe gelmeyi göze alarak yazalım, bazen böyle keskin dönüşlerle yeni kapılar açabiliyor insana. Yeni bir hayatı mümkün kılıyor. Pes edecekken tekrar ayağa kaldırıyor. Önce tekrar müziğe bağlanmış Fantastic Negrito adıyla. Dersler vererek geçimini sağlamış. Sonra yeniden şarkılar yapmaya gelmiş sıra. Yeni bir plak anlaşması da peşinden. Bundan aşağı yukarı 25 sene kadar evvel heyecanla atıldığı kariyeri, ancak 2014’te gerçekten start almış.

2016’da yaptığı “The Last Days of Oakland” ile geçtiğimiz sene çıkan “Please Don’t Be Dead” albümleri blues kategorisinde birer Grammy Ödülü de kazanan Fantastic Negrito, 51 yaşına gelmiş, çokça görmüş geçirmiş bir müzisyen. Hayatından 'sıkı' öyküler, anekdotlar var müziğinde. Gospel’i, soul’u ve dahil edildiği ana müzik türü olan blues’tan öğeleri işiteceksiniz şarkılarında bol bol. Hem modern zamanlara ait, hem de kadim bir şeyler bulacaksınız onda.


Yorumlar

Popüler Yayınlar