Punk’ın müstesna karakteri Tom Verlaine de gitti

                    


1977’de grubu Television’la yaptığı “Marquee Moon” sayesinde ‘gelmiş geçmiş en iyi albümler’ listelerinde mutlaka kendine yer bulan, punk kültürünün ortaya çıkışındaki rolü ve farklı gitar tekniğiyle adından her daim söz ettiren Amerikalıı müzisyen Tom Verlaine, 73 yaşında hayata veda etti.

80’li yıllara beş kala, ileride kendisine müzik tarihinde bir okul misali yer edinecek CBGB’s adlı mekanda punk’ın müzikal köklerini Iggy Pop ve The Stooges’dan alıp okyanusun öte yakasına, The Clash ile Sex Pistols’a bağlayacak gruplar sahne almaya başlamıştı. New York’un o kendine has, Beat Kuşağı’ndan çiçek çocuklara, protest folk’tan Andy Warhol ve fabrikasına, türlü alt kültüre alan tanıyıp onların büyümesine imkan veren yapısından yeni bir müzik ve kültür filizleniyordu. CBGB’s efsaneleşecek sahnesinde bir akşam Patti Smith, başka bir akşam Ramones çalıyor. Debbie Harry gibi yıldızlar ne kadar parlayacaklarının sinyallerini veriyordu.


Tom Verlaine de şehri New York’un ‘alternatifi her zaman mümkün’ düsturlu bu hareketli kültürel ortamında, CBGB’s sahnesinin parlayan müzisyenlerindendi. Grubu Television’la yaptığı ve neredeyse yarım asırdır hem kült mertebesinde, hem de mihenk taşı titrinde bir albüm olan “Marquee Moon”, onu en ilham verici müzisyenler arasına soktu. Aklından Paul Verlaine şiirleri, görüntüsünden Baudelaire’in Paris Sıkıntısı, elinden de elektrikli gitarı eksik olmayan bohem bir kahramandı Tom Verlaine. Klasik manada bir gitar kahramanı değildi, fakat gitar tekniği ve o tekniği şarkılarına dahil edişi fazlasıyla kendine özgüydü. Nüktedanlık ile kırılganlık arasında mekik dokuyan vokaliyle bestelerini ve gitaristliğini besliyordu. Ana akımda yer almamış müziğiyle bilenin sevdiği, ilgi gösterenin ihya olduğu müzisyenlerdi. En büyük hayranları rock’ta alternatif sesler peşine düşen, gitarı da hep ön planda tutan müzisyenler oldu.

Fotoğraf: Roberta Bayley

1949’un Aralık ayında doğdu Tom Verlaine. Büyüme çağında biraz piyano, biraz saksafon derken son kararı gitar çalmak olan, fakat gitara da cazla haşır neşir olmuşluğunu taşıyabilen genç bir müzisyen olarak 1968’de New York’a geldi. 1973’te bir üçlü olarak Television’u kurdu. Kadroda “Blank Generation” adlı albümüyle punk tarihine geçecek Richard Hell de vardı o sıralar. İlk 45’lik plak, ilk konser derken 1977’de “Marquee Moon”, 1978’de “Adventure” albümlerini yapan grup 80’li yıllara girerken dağıldı. Television sonrası solo albümler yaparak müziğe devam etti Tom Verlaine. En son 2006’da bir stüdyo albümü kaydetti. Patti Smith, Verlaine’in hem akranı, hem dostu, hem de büyük bir hayranıydı. Verlaine’in ölüm haberi de Patti Smith’in kızı Jesse Paris Smith tarafından duyuruldu. ‘kısa bir hastalık’ sürecinden sonra 73 yaşında aramızdan ayrıldığı açıklandı.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Emeğinize sağlık.

Popüler Yayınlar