Bi' nevi durum raporu #02

Müzikli dünyalarda neler olup bitiyor bir bakalım:

Fotoğraf: Edward Cooke

"Padam Padam" söyle bana "Tension" kaç?

Pek kıymetli Kylie'miz 22 Eylül'de yeni albümü "Tension"u çıkarıyor. Aynı gün Doja Cat ve Drake de albüm çıkardığı için pek ikinci plana itilecek gibi bir his var içimde. Tek ümit, Amerikanya'da işler nasıl olursa olsun, okyanusun bizden taraf ülkelerinde Kylie'nin daha güçlü olabilme ihtimali. Jason Donovan'la meşk ettikleri günlerden beri tanıyoruz malum Kylie'yi. Kanguru diyarının yetiştirdiği en 'pixie' karakter olarak biliyoruz. Konsantre bir seksapel yumağı olarak hatırlıyoruz. Sonuçta biz bu taraflarda seviyoruz kendisini birkaç kuşak bir arada. Rolling Stone'un Britanya edisyonu da Amerikan orijinalinin hayatta yapamayacağı bir şey yaparak Kylie'mizi kapak yapmış. 
Kapak konusu röportaj için link vermeden evvel, bu paragrafa başlık olarak attığım kötü espri için de af diliyorum. 



Onlara 'Kimyasal Biraderler' diyen kaldı mı?

Bu arada Kylie'nin dillere destan hit'i "Can't Get You Out of My Head" 22. yaşını da kutladı. Yeni albüm haberinin altına iliştirelim, zira konuyu 22-23 sene evvel her dans pistine tepinme daveti yollayan "Hey Boy Hey Girl" ve şarkıyı hafızalarımıza kazıyan The Chemical Brothers'a bağlamak ister gönül.

Tom Rowlands ve Ed Simons, yani artık eskimiş de olsa bu satırda kendine yer bulacak tabirle, 'kimyasal biraderler', günün görkemli dinlenme sayılarıyla gelen şarkı / albüm çıkışlarına kıyasla epey sakince, usulca 10. stüdyo albümleri "For That Beautiful Feeling"i dijital ve fiziksel platformlara bıraktı. The Chemical Brothers da tıpkı Kylie gibi yoğunlukla ve çoğunlukla belli bir yaşın üstündekilerin ilgisine mi mazhar artık, yoksa dans müziğinin bu mühim insanları biraz daha güne ait olabilmeyi başarıyorlar mı... Merak ediyorum. Ben, bizzat. Bu merakımı gidermek üzere takipteyim olan biteni. Size de Beck'le yaptıkları yeni şarkıyı bırakıyorum. Beck'le 8 sene sonra tekrar çalıştılar. Güzel oldu.





Sahibinden az dinlenmiş "Bongos"

Bu kadar 'yaşlı işi' popüler müzikten sonra genç işi bir madde de eklemeli 2 numaralı durum raporuna. "Bongos" gelsin mi o zaman? Bir "Bongos" dinler miyiz? Biz dinlesek bile hitap etmesi planlanan kitle o kadar dinlememiş gibi şarkıyı.
Bu Cardi B ve Megan Thee Stallion işbirliğinden çok şey bekleniyordu. Fakat görünüşe, yani dinlenme sayılarına göre, biraz bekleneni verememiş şarkı da videosu da. Amerikanya'da özellikle, hip hop'un bir tık geriye düştüğü, country'nin öne çıktığı bir sene yaşanıyor. Hatta 1 sene boyunca Billboard Hot 100'de bir tane bile hip hop şarkısı ilk sıraya oturmadı deniyordu. Bu gidişatı bozacak şarkılardan biri olması bekleniyordu "Bongos"un ama olamadı. O esnada karanlıklar kraliçesi olmaya yeminli Doja Cat fırladı geldi. "Paint The Town Red"le ilk sıraya kuruldu. 



Haberi az yapılan konserin haberi

Rus grup Ploho, eğer bir maniniz yoksa bu hafta sonu Kadiköy Sahne'de çalacak. 16 Eylül tarihine denk geliyor, tam ve net bir rakamsal ifade kullanmak gerekirse. Karanlık, tekrar eden seslerin yarattığı ritmi 80'lerin gotik post punk / new wave insanları gibi kullanan Ploho'yu izlemek isterseniz, gündüzden plak günlerinde gezip fiyatlara kızıp akşamında da Kadıköy Sahne'ye ulaşabilirsiniz. Yolu bildiğinizi tahmin ediyorum. O arada biraz Ploho dinlemek üzere sizi bir de bandcamp'e alıyorum:


Gençler yapıyor bu sporu

Vaktinde 90'lar alternatif rock patlamasına vesile olmuş, grunge kelimesini yürürlüğe sokmuş hatırlı plak şirketi Sub Pop'un Gaye Su Akyol'dan sonra en güvendiği (şekil 1A https://www.subpop.com/releases/gaye_su_akyol/love_buzz_boyle_olur_mu) yeni isim Deeper'ın albümü ortamlarda yerini aldı. "Careful!" adını taşıyan albüm, Chicagolu dörtlünün Sub Pop için yaptığı ilk albüm. Yoksa epeyce bir zamandır ortamlardalar.

Her ne kadar bendeniz de yaz başı kendinlerinden haberdar olsam da, vaziyet böyle. Bilen biliyor bu Deeper gençleri yani. "Ben de bileceğim, benim eksiğim ne!" diyenlere önce "Dikkat!" diyorum. Evet, Careful eşittir dikkat, dikkali ol vb. Oradan bir nüktedanlık çıkarmaya çalışıyorum. Uzun lafın noktası, bu Deeper iyi grup. Dinleyiniz.





Özenle numaralandırılmış yeni müzik

"Elektrik gitarda Serbest Radikal Gökhan Eyüp Çiftçi, vokalde Aynı Adam Buğra Canlı’yı duyduğumuz, Serbest Radikal’in dört, Aynı Adam’ın üçüncü teklisi ‘Bu kafa böyle geçer mi?’, Tamar Records etiketi ile tüm dijital platformlarda yayında!"
Bu cümleyi teklemeden arka arkaya 3 kere okuyanların daha bir şevkle sevgi göstereceği taze, yeni, 'fresh' bir şarkı var sırada. Her daim iyi müzik dinleten Hakan Tamar'ın kendi plak şirketinden çıkardığı dizi dizi yeni şarkıdan bir yenisi. 
Tamar Records'un özenle numaralandırılmış kataloğunu (şuradan bir göz atınız siz de: https://www.tamarmuzik.com/music) takip etmek pek keyifli. Lakin şu hemen paragrafın başındaki gibi cümlelerden kim kimdir, ne yapmaktadır çıkarmak pek öyle her zaman kolay (ve pek de keyifli) olmuyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar