Afrika engel tanımıyor (ya da Mbongwana Star'ı dinlediniz mi?)

Yeni müzikler, yeni isimler keşfetmeye meyilli bir anınızda dinlemekten keyif alacağınızı umduğumuz bir grupla tanıştırmak istedik sizi bu hafta sonu. Demokratik Kongo Cumhuriyet'inden Mbongwana Star. Özellikleri iyi müzik ve engel tanımamak.



Afrika'nın neredeyse tam ortasından Atlantik'e (ya da Atlas Okyanusu diyelim isterseniz) akan yaklaşık 5000 kilometrelik Kongo Nehri'nin kıyısından, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'dan geliyor Mbongwana Star. O fakir ve çok şeyin imkansız göründüğü uçsuz bucaksız (ve acımasız) coğrafyadan adlarını duyurmayı başarmış müzisyenlerin başını çektiği bir ekip kendileri. Afrika'nın en ünlü 'engelli' grubu biz olacağız şiarıyla çıkılan bir zorlu maceranın ulaştığı, şimdilik, son durak Mbongwana Star. Özellikle tırnak içinde 'engelli', zira öyle pek filan tanıdığı yok mevzubahis müzisyenlerin.

İki dostun, Yakala ‘Coco’ Ngambali ve Nsituvuidi ‘Theo’ Nzonza'nın yönetiminde sefere çıkmış bir ekip Mbongwana Star. Coco ve Theo'nun tanışıklığını mazisi var epeyce. Müzik dünyasının onların adlarına aşinalığı ise önceki grupları Staff Benda Bilili sayesinde. Az önce Afrika'nın en ünlü 'engelli' grubu olacağız diyerek yola çıktıklarını söylediğimiz ekip de Staff Benda Bilili. Dört esas elemanı çocuk felci geçirip kendilerini tekerlekli sandalyede bulmuş müzisyenlerden oluşuyordu Staff Benda Bilili'nin. Kısa sürede alaka gördüler, meraklı kulakların ilgisini çektiler. İki albüm yayımladılar, saymaya kalkarsak sayfayı doldurmak zorunda kalacağımız sayıda konser verdiler.


İki sene evvel, Coco ve Theo Staff Benda Bilili'den ayrılıp kendi grubunu kurdu. Mayıs ayında çıkan albümleri 'From Kinshasa' (Kinşasa'dan Mbongwana Star manasında) iki müzisyenin modern dünya ile yerel sesleri, ritimleri mükemmele yakın diyebileceğimiz bir ustalıkla bir araya getirdiği, sadece bir araya getirmekle kalmayıp çoğalttığı şarkılardan oluşuyor. Coco da, Theo da yaşını başını almış (50'li yaşlarında ikisi de) sanatçılar. Yaşadıkları toprakların, Kongo nehri kıyılarının havasını günün modern dinleme alışkanlıklarına ayak uydurur hale getirmişler. Kongo Rumba'sı ve Soukous gibi adlarla anılan müzikleri yanlarına Tony Allen gibi usta isimler çalışmış Liam Farrell'i de alarak kaydetmişler. Geleceği 'değişim'de (Mbongwana değişim demek kendi dillerinde) görmüşler. Farrell'ın da dahil olduğu 7 kişilik bir 'takım'la çıkıyorlar sahaya, ritimlerle, elektronik sesler ve altyapılarla bezeli enfes bir müzik çıkartıyorlar ortaya.

Bu iki müzisyen dost, hayatın önlerine çıkardığı engelleri bir bir, öyle güzel aşmayı başarıyor ki kendimizi o klişe tabiri kullanmaktan alıkoyamıyor ve şapka çıkartıyoruz. Dünya iyi müzikle dolup taşıyor, internet de tüm 'sektörel' handikaplara rağmen bu iyi müziklere ulaşmamızda hâlâ linkinden geleni ardını koymuyor. Bu bayram günü, tatildeyseniz dönüş yolunda, olmadı akraba ziyareti güzergahında ya da akşam, 'tatil sonrası kim gidecek şimdi işe' serzenişi saatinde bir kulak kabartmak isteyebilirsiniz Mbongwana Star'a. Öyle hemen, bir çırpıda içine girilebilecek bir müzik değil onlarınki, ama kesinlikle özel bir deneyim vadediyor. Üstelik dünyayı kulağınıza getirecek kadar da mahir. Bilginize...


Yorumlar

Popüler Yayınlar