Spotify'da değişim rüzgarları

Aktif kullanıcı sayısının yarım milyarı aştığı söylenen Spotify, 10 Mart'ta açıkladığı birtakım içerik ve tasarım değişikliklerine gidiyor. Elon Musk'ın Twitter'ı almasından beri Twitter'daki değişimler, sürekli sorunlara ve tuhaflıklara sebebiyet verdiği için, günlük bazda uzun vakitler geçirdiğimiz uygulamalar değişimden bahsedince bir temkinli yaklaşma refleksi hasıl oluyor. Bakalım Spotify'da neler değişiyor...

Öncelikle Daniel Ek'in mevzuyu takdim edişiyle başlayalım. Yeniliklerin duyurulduğu Stream On etkinliğinde, Spotify'ın hakkında Netflix dizileri çekilen kurucusu Daniel Ek bakın şöyle demiş: 

Stream On, Spotify’ı hayata geçirmeye devam ederken izlediğimiz yolları anlatmaya ve kariyerinin her aşamasındaki içerik üreticilere onlarla iş fırsatları konusunda açık olduğumuzu bilmelerini sağlamaya odaklanıyor. Spotify olarak odağımızda ise içerik üreticilerin kariyerlerini kurabileceği, geliştirip büyütebileceği ve dünyanın da onların yaratıcılıklarından ilham alabileceği bir ‘yuva’ inşa etmek var. Neredeyse 17 yıldır yaptığımız şey de tam olarak bu: İçerik üreticilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak ve başarıya giden yeni yollar çizmelerine yardımcı olmak için bu yuvayı inşa etmek, iyileştirmek ve yeniden tasarlamak. Geleceğe baktığımızda ise, onlara her zamankinden daha fazla yaratıcılık, keşif ve kişiselleştirme imkanı sağlamak için en iyi kaynakları, desteği ve etkileşimi sunarak bu tutkumuzu yeni dikey alanlarda daha da fazla içerik üreticisine ulaşacak şekilde genişletmekten heyecan duyuyoruz.



Peki bu ne demek? Bu öncelikle Spotify'in ana sayfasının, o gözümüzün ve parmak uçlarımızın fazlasıyla alıştığı akışının, yerleşiminin değişeceği anlamına geliyor. Hatta bazı kullancılarda değişim başlamış ve The Independent gazetesinin haberine (haber şurada) göre platform yeni haliyle epey 'TikTok'laşmış'.

Nedir bu her sosyal medya platformunun TikTok'a benzemeye çalışma takıntısından çektiğimiz derken, Spotify'ın da ana akışını büyük görseller, videolar, ve şarkıları, podcast'leri 'preview' edeceğimiz, yani önden bir tutam duyabileceğimiz, eğer ilgimizi çekerse tıklayıp devamına da vakıf olacağımız düzenden beklediği diye soruyor insan. Amaç, sizi daha içerikle ilgilendirmek. Bir görselden, ya da bir iki kelimelik bir isimden daha fazlasını görmeniz ve normalde belki pas geçeceğiniz içerikle de bir nebze ilgilenmeniz.



Aynı zamanda bazı yeni albümlerde halihazırda gözümüze çarpan videolar da aktif rol oynayacak ana sayfamızda. Sanatçılar albümlerini bizzat anlatacak ve sonra albümü dinleyeceğiz. Ya da o sıralama bizim arzumuza göre şekillenecek. Spotify yine halihazırda konser, turne tarihleri ve tişört, plak gibi fiziksel ürünlere verdiği linkler ile yönlendirmelerin dozunu da artıracak bu yeni düzeninde.

Spotify'ın her daim çok övündüğü, ne kadar nokta atış başarılı olduğunu anlattığı 'şahsa özel' öneriler konusu da yeni bir özellik kazanacak. Smart Shuffle özelliği geliyor söylediklerine göre. Nedir bu akıllı karışık çalma işi dersiniz, şöyle duyurmuş onu da Spotify: 
"Smart Shuffle özelliği ile tek bir dokunuşla mevcut bir çalma listesini kusursuz bir şekilde tamamlayan yeni müzikler eklemenin yeni bir yolunu sunuyoruz."

Bir de önce hayranlar minvalinde bir yenilik geliyormuş platforma. 
"Daha fazla sanatçıyı içerecek şekilde genişleterek en büyük hayranların, konser ön satışlarına ve özel ürünlere erişim sunacak e-postalar ve bildirimler almasını sağlayacak." diyorlar.

Bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığınızda Spotify'ınızı değişmiş olarak bulacaksınız. Bakalım bu değişim pratikte, birer kullanıcı olarak bizi nasıl etkileyecek.

Stream On etkinliğinin tamamını izlemek isterseniz:

Yorumlar

Popüler Yayınlar