Emeklilik de yakışır ama...


Gitarını aheste çalışıyla anılan efsanesi Eric Clapton yeni bir albümle çıkageldi Temmuz ayının son günlerinde. Yeni bir albümle geldi ama bir yandan da emekli olacağından bahsediliyor. Clapton cephesinde neler oluyor bir bakalım isterseniz.
Önümüzdeki yıl 70 yaşına basacak Eric Clapton. Akranı olarak görebileceğimiz Bob Dylan 73, Paul McCartney 72, Neil Young ise 68 yaşında. Üçü de albümler kaydediyor, besteler yapıyor, dünya turnelerine çıkmaya devam ediyor. Oysa Clapton’ın, düzenli aralıklarla çeşitli kayıtlar yapsa, konserler verse de müzikle arası pek eskisi kadar iyi değil gibi görünüyor.

Öncelikle “yeni müzikler dinlemiyorum” diyor Clapton Rolling Stone dergisine verdiği mülakatta. Kulağa anlaşılabilir geliyor, koskoca Eric Clapton o gün sosyal medyada en çok paylaşılan şarkılar hangileri, kimin yeni albümü bu hafta çok sattı gibi şeyleri bilmek zorunda değil tabii. “Bugünlerde neye rock müzik deniyor, kimler rock çalıyor emin değilim” de diyor. E bunu da anlamak güç değil, hatta hak bile verilebilir. Ömrünü bu işe vakfetmiş Clapton yenileri beğenmiyor deyip işin içinden çıkılabilir. Ama Clapton uzun süredir kendi bestelerinden oluşan bir albüm de kaydetmedi. Herhalde o da bugünlerdeki rock ve blues’un ahval ve şeraitinden değildir değil mi?


Yeni beste çıkmıyor

Gitarın aheste çalan babası, yeni albümü hakkında verdiği bir başka röportajda açıkça kelimere döküp “yeni besteler yapmakta güçlük çekiyorum” deyiveriyor. Kolayca dikkatinin dağıldığını, bir besteye dönüşecek küçük partisyonların, gitar cümlelerinin yarıda kalıp durduğundan dem vuruyor. Bu noktada hafiften tehlike çanları çalıyor Clapton sevenler için, zira hakikaten uzun süredir işleri biraz geçiştirir gibi usta gitarist. Geçen yıl çıkan stüdyo albümü ‘Old Sock’ ta herhangi bir bestesi yoktu. Dört yıl önce yayımlanan ‘Clapton’da sadece bir şarkının altında imzası vardı. En son 2005’te çıkan ‘Back Home’ albümünde Clapton imzalı şarkılarla başkalarının şarkıları sayıca başabaştı.

Sadece yeni şarkılar bestelemekteki sıkıntı emeklilik bahsinin geçmesine sebep değil. Konser vermekten, turnelere çıkmaktan da geri durmaktan bahsediyor Clapton son zamanlarda verdiği röportajlarda. “Birinin gelip de bana bu işi bırakmalısın demesini istemiyorum. Böyle bir sonuca eğer biri varacaksa o ben olmalıyım” diyor mesela birinde. Akla yakın zamanda idollerinden BB King’in (ki 88 yaşında ünlü blues abidesi) sahnede ‘yeterli’ performansı sergileyemeyince yuhalanmasının böyle düşünmesinde etkili olabileceği geliyor.

Sorun biraz da bizde mi?

Kariyeri boyunca her şeyi yaşamış görmüş bir adamın doygunluğu belki de bu. Belki de yaşının getirdiği bir şey. Ya da hayatının büyük kısmında başına bela ettiği bağımlılıklarının bıraktığı marazlar buna sebep. Kimbilir. Belki de sorun biraz bizde; hep müzisyenlerin ömürlerinin son anına değin sahnede olmalarını, tabiri caizse kanlarının son damlasına kadar sanatlarını icra etmelerini beklemeye şartlıyız. Herhangi bir erken emeklilikte ne olup bittiğine anlam vermekte zorlanıyoruz. Herhangi bir müzisyen emeklilikten bahsediyorsa kesin diyoruz, geri dönüşünde büyük paralar kazanmak için bir oyun bu. Sevdiğimiz sanatçılar üzerinde böyle bir hakkımız var mı, onlara karışmaya iznimiz var mı gibi sorular pek sormuyoruz kendimize. Ne de olsa onları biz yarattık.

Dosta veda

Temmuz’un son günlerinde piyasaya çıkan ‘The Breeze: An Appreciation of JJ Cale’ şimdilik elimizdeki son Clapton ürünü. ‘Cocaine’ ve ‘After Midnight’ gibi Clapton külliyatının en başarılı şarkılarından ikisini borçlu olduğu, dostu, ilham kaynağı, müzik ortağı JJ Cale’in şarkıları icra ediyor Clapton ve dostları. Dostlar da dost hani, gençlerden John Mayer ve Derek Trucks, büyüklerden Willie Nelson, Tom Petty, Mark Knopfler ve Albert Lee ile birlikte çalıyorlar JJ Cale şarkılarını. Geçen yıl bu dünyadan ayrılan Cale’in cenazesinde karar veriyor Clapton böyle bir ‘veda’ya. Albümün kaydedilip çıkışı bu yazı buluyor. Alın size Emeklilik bahsini güçlendirecek bir delil daha! Yine de biz umudu kesmeyelim Bay ‘Slowhand’den. Emeklilik de yakışır elbet kendisine, ama naçizane dileğimiz müzik yapmaya, konserler vermeye devam etmesi. Hatta en kısa zamanda bu taraflara da yolunu tekrar düşürmesi.


Yorumlar

Popüler Yayınlar