2015'e başlarken...


Bu yıl neler olup bitecek şimdiden kestiremek, net konuşup nostradamus'a bağlamak güç.
Ama tahminlerde bulumakta elbette sakınca yok...

Son beş yılda her önümüzdeki yıl neler ‘in’ olacak listesinde plakların adı geçiyor. Plaklar dirildi, plaklar yükselişte vb. derken 2014’te nihayet plaklar satış rakamlarıyla ticari anlamda da döndü. Zincir mağazalarda gözünüze çarpacak plak reyonları, ucuz ve başlangıç seviyesindeki plakçalarlar dikkatinizi çekecek. İnternetten alışverişte gözde siteler için de keza aynısı geçerli. Yeni baskılar, az bulunurlar, çok bulunurlar ve yıllar sonra tekrar basılanlar derken plak son yirmi yılın kendi adına en güzel günlerini geçirmeye devam edecek.

İnternet üzerinden konser yayınlarına aşinayız. Dünyanın en büyük açık hava festivallerine gitmiş kadar oluyoruz bu yayınlar sayesinde. Bizde pek girişilmeyen bir konuydu bu. Can Bonomo’nun evden yaptığı yayınlar, Hafif Müzik sitesinin düzenlediği özel dinletilerin internet üzerinden çok sayıda meraklısına ulaştığını hatırlıyoruz. Ama yaz aylarını rengarenk kılan açık hava festivallerimiz henüz bu alana girmemişti. 2015 yazında gireceklerine dair işaretler var.

Müzisyenlerin güdümünde yeni platformlar ortaya çıksa da internet üzerinden yasal olarak müzik dinleten Spotify ve muadillerinin popülerliği bu yıl da devam edecek. Çok sayıda abonesi, direkt sanatçıların kullandığı Soundcloud bir atak yapacak bu yıl, ama sonuç nasıl olur kestirmek için erken.

Yeni albümlerini 2014 sonuna yetiştiren U2 ve AC/DC, 2015’i dünya turneleriyle geçirecek. Avrupa seyahati planlarken bu turnelerin duraklarına da bir göz atmak fena olmaz.
‘Yeniyetme’ kadın yıldızların ablukası altında geçen 2014’ün ardından 2015’te pop müzik camiası Madonna’sına yeni şarkıları eşliğinde kavuşacak. Bir Madonna albümü demek yeni ve adından çok söz ettirecek bir turne de demek tahmin edeceğiniz üzere.
Radiohead stüdyoda, yeni seslerin izinden gidiyor. Çok kısa süre önce çocuğunun annesi Kate Hudson tarafından terkedilen Matt Bellamy ve grubu Muse da kayıtta. Björk’ten de yeni bir albüm gelecek. Björk’ün modern zamanlara ne kadar uygun sunumlarla müziğini dinleyicileriyle paylaştığını düşünürsek, yine zihinler ihya olacak.

Büyük abilerden Bob Dylan ve David Gilmour’dan da yeni kayıtlar bekliyoruz. Dylan, Frank Sinatra şarkıları söyleyecek. 2014 sonunda bir Pink Floyd albümü dinleme keyfine mazhar olmuştuk. Görünüşe göre David Gilmour hazır çarklar tekrar dönmeye başlamışken bir de kendi solo albümünü çıkartacak.
Yeni albümlerden bahserken albümlerin sunumuna dair birkaç kelam etmek de şart. Özellikle Beyoncé ve U2 örneklerinde gördüğümüz ‘ansızın belirme’ 2015’te de sık sık denenecek gibi. Sevdiğiniz sanatçının albümü ansızın mobil cihazınızda ya da iTunes’unuzda belirebilir, kulağınız açık olsun.
Slayer, Metallica, Marilyn Manson ve Blind Guardian müziğini sert sevenlerin önümüzdeki yıl merakla beklediği isimler. Üçü de yeni albümlerini çıkartacak, Blind Guardian Mayıs 2015’te İstanbul’da konser verecek.

Yorumlar

Popüler Yayınlar