Yetenekli Bay James Bay


Yeni yılla birlikte önümüzde aylarda yıldızı ışıl ışıl parlayacak isimlere dair yoğun bir tahmin ve tanıtım çalışması içine de girildi. Listeler, tavsiyeler gırla. Elinden akustik gitarını, başından şapkasını düşürmeyen genç İngiliz şarkıcı ve şarkı yazarı James Bay de onlardan biri...



Elinde gitarı, başında şapkasıyla çaldığı notalara eşlik ederken hafif hafif de salınan, sallanan gençten yakışıklı bir adam. Bir kafe köşesinde eline gitarını alıp şarkı söylemeye başlayınca tüm kafaları merakla kendisine döndürecek cinste bir ses. Henüz çok da genç. 23, hadi bilemediniz 24 yaşında. Adı son aylarda çok sık anılıyor, daha da sık anılacak. İngiltere’den, Hertfordshire’ın sonundaki g hargi nereye düşmüş merakı uyandıran Hitchin şehrinden geliyor bahsettiğimiz genç adam. Adı James Bay.

Youtube’dan keşfetmek ve keşfedilmek

11 yaşında babasının tozlandıkça güzelleşmeye bırakılmış akustik gitarını öğrenmeye karar vererek başlıyor müzikle daha yakından ilgilenmeye. Eve alınan gıcır bilgisayarı fırsat bilip, bilgisayar üzerinden gitar öğretecek bir metod ediniyor. Her gün saatlerce başından ayrılmasa da adam gibi bir gitar dersi almadan olmayacağına kanaat getirip ‘bir bilen’de alıyor soluğu.

Sonrasında kardeşiyle Kings Of Leon, Jet gibi o günlerin en parlak rock gruplarına özenerek bir grup kuruyor. Gitarı söker sökmez ya ‘Akdeniz Akşamları’ çalmak, ya da bir grup kurmak adettendir malumunuz. James Bay’in müzikal macerasındaki bilgisayar etkisi bitmiyor, klasikleşmiş gitaristlerin, şarkı yazarlarının Youtube’a yüklenmiş videolarını hatmetmekle geçiriyor vaktinin büyük kısmını. Müzik zevki de, niyeti de evriliyor zamanla. Bıçkın rock gruplarındansa, daha sakin ama daha vurucu sözlerle söyleyeceğini söyleyen müzisyenleri örnek almaya başlıyor.

Şehirde çeşitli mekanlarda çalıp söylemeye başlıyor. Bu ‘çalıp söyleme’lerin birinde çekilmiş videosu Youtube’dan izlenmek ve beğenilmekle kalmıyor Amerikalı müzik şirketi Republic Records’un da ilgisine mazhar oluyor. New York’a davet ediliyor şirketle sözleşme yapmak üzere. Youtube’dan keşfedilmenin hâlâ mümkün olduğunu gösteriyor.

Şeytan tüyü ve yetenek

Okyanusun her iki yakasında da James Bay’den beklenti yüksek. İngilizlerin afili ödülü BRIT’te eleştirmenlerin tercihi bu yıl ondan yana, MTV en iyi yeni sanatçı gazı verip durmakla meşgul kendisine. Amerikan televizyonları peşinde, BBC’ye göre 2015’in seslerinden biri olacak. Yarın BBC’nin Sound Of 2015 payesine uygun gördüğü sanatçının o olduğunu öğrenirsek şaşırmamalı.

Bir şeytan tüyü var Bay’de, inandırıcı ve samimi görünüyor. PR ajansı ve prodüksiyon cilası işin içine henüz tüm gücüyle girmeden adı duyulmaya başladığı için belki böyle geliyor. Yapay yıldızlardan değil, şarkıları da ortalamanın birkaç basamak üzerinde. Özgünlük kıstasından birkaç eksi puan alsalar dahi, iyi şarkılar. James Bay’in müziğinde Damien Rice tadı alacaksınız, Kurt Vile’a ya da John Mayer’e benzeteceksiniz belki. Her tek başına gitarıyla müzik yapan gençte olduğu gibi onda da Bob Dylan’lık dozunun ne kadar olduğunu düşüneceksiniz. Fısıltıdan yakarışa geçiş yapıveren söyleyişi başka eli gitar tutan şarkıcı / şarkı yazarı müzisyenleri de anımsatacak, ama o konuya kafayı çok takmak istemeyeceksiniz. İnternet aleminde en yalın haliyle kaydedilmiş versiyonlarını bulacağınız ‘Let It Go’ gibi ‘olmuyor, bari arkadaş kalmayı deneyelim, olmadı bıraklım gitsin’ minvalindeki kişiselliği yüksek şarkılar da, ‘Coffee’ gibi elinizle, ayağınızla tempo tutmaktan kendinizi alamayacaklarınız da olacak James Bay’den dinleyecekleriniz arasında.

Amerika’nın müzik başkentlerinden Nashville’de kaydedilen ilk albümü mart ayında çıkacak. James’se, Youtube’dan izlediği görkemli ve eski tanınma öykülerine özenircesine şimdiden şehir şehir, ülke ülke gezmeye başlamış bile sırtında gitarıyla. Bir yandan da internetin nimetlerini müzik paylaşımını, sosyal medyasını rahatlıkla kullanıyor. Tam zamane genci işte, bir de üstüne gayet yetenekli. Dünyayla aynı anda keşfetmekte hiç sakınca yok.

Yorumlar

Popüler Yayınlar