Kovacs der ki: "Sahteliğe yer yok"


Hollandalı genç şarkıcı Sharon Kovacs, ya da daha aşina olduğumuz ismiyle Kovacs, 22 Ocak’ta garajistanbul’da bir konser verecek. ‘My Love’ adlı şarkısıyla geçtiğimiz senenin akılda kalan isimlerinden biri olmuştu Kovacs. Şimdi ilk albümünü çıkartmak için gün sayıyor, sayarken de röportaj sorularına cevap vermeyi ihmal etmiyor.

2014 gayet hareketli bir yıl oldu sizin için, 2015 nasıl başladı?
Albümün kaydını tamamlamak, grubumla provalar, fotoğraf çekimleri derken yeni yıl da fazlasıyla hareketli başladı. Ama zaten 2015’i dört gözle bekliyordum, zira pek çok farklı ülkede konserler vereceğim. Türkiye’den başka Yunanistan, Avusturya, Belçika, Almanya...

Röportajlarınızda tüm hayatınız boyunca müzik yaptığınızı söylüyorsunuz, annenizin CD koleksiyonu da bu konuda epey teşvik ediciymiş hatta...
Annemin CD’lerinden duyduklarıma eşlik etmeye çalışarak başladım şarkıya söylemeye. Janis Joplin’ler, Billie Holiday’ler ve bir yığın da gospel müzikle dolu CD’lerdi. Müzik zevklerimi o albümler belirledi. 


Devamı nasıl geldi?
Basit bir bilgisayar programında şarkılardan aldığım bölümleri birleştirerek kendi şarkılarımı yazmaya çalışıyordum. Ardından okulla birlikte gerçek müzisyenlerle çalmaya, söylemeye başladım.

Profesyonel anlamda müzik yapmaya karar veriş nasıl oldu?
Oscar Holleman’la tanıştıktan sonra müzikte bir kariyerim olabileceğine inandım. Daha öncesinde arkadaş partilerinde, barlarda, artık nerede fırsat bulabilirsem orada şarkı söylüyordum.

Sokak müzisyenliği de dahil, değil mi?
Evet, çünkü yeni başlayan biri için müziğini icra edecek öyle çok fazla mecra yok. Ben de sokaklarda çalıp söylemeye başlamıştım, kendi şarkılarımı, başkalarının şarkılarını...

Kovacs müziği bu

Prodüktörünüz Oscar Holleman, heavy metal geçmişi olan yıllarca bizde de Ayreon projesiyle epeyce sevilen Arjen Lucassen’le çalışmış bir müzisyen aynı zamanda. Daha ‘sert’ bir müzik de çıkabilirmiş gibi geliyor onunla çalışıldığında.
Oscar muazzam bir prodüktör. Çok farklı popüler müzik projeleri de kaydetti, o konuda da çok başarılı. Müziğimde karanlık bir taraf olsa da, o anlamda bir karanlık ya da sertlik yok. Kovacs müziği bu!

Bazı kayıtları da Küba’da, Havana’da yapmışsınız, değil mi?
Sadece ‘I’ve Seen That Face Before’ (Grace Jones’un 1981 tarihli şarkısı) cover’ını orada kaydettik. Müthiş bir deneyimdi, Buena Vista Social Club üyelerinden bazılarıyla çalışma şansı yakaladık. Havana’nın her köşesinden müzik çıkıyor karşınıza.

Siyah ve beyaz, iyi ve kötü

Siyah-beyaz fotoğraflar, görüntüler Kovacs’ın müziğinin önemli bir tamamlayıcı unsuru gibi.
Ben de siyah-beyaz’ım. Siyah ve beyaz, iyi ve kötü olarak kabul ederim pek çok şeyi. Eski şeyler ilgimi çeker, ki onların da çoğu siyah-beyaz.

‘My Love’ın böyle bir ilgi göreceğini hissetmiş miydiniz?
Hayır, hem de hiç. İyi bir şarkı olduğunun farkındaydık. Ama sadece insanları Kovacs ismine aşina hale getireceğini bekliyorduk, böyle patlayacağını değil.

Sesinizden bahsedilirken Amy Winehouse ismi sıklıkla zikrediliyor, rahatsız edici mi bir şey mi bu? 
Benim de siyahi şarkıcıları andıran bir sesim olduğu için benzetiliyor herhalde. Ama benim adım Kovacs, etkilendiğim, bana ilham veren tek bir müzisyen yok.

Konuyu değiştirelim en iyisi, ilk albümünüz pek yakında çıkıyor. Tarih kesinleşti mi? ‘My Love’ sayesinde Kovacs’la tanışanları neler bekliyor albümde?
Nisan’da çıkacak. Albümde hareketli şarkılar da olacak, farklı müzik türlerinden besteler de. Ama duygu esas olacak.

İlk Türkiye seyahatim

Daha önce Türkiye’ye gelmiş miydiniz?
Hayır, gelmemiştim.

Ama Hollanda’da yaşamanın bir getirisi olarak kültürümüze dair malumat sahibisinizdir diye tahmin ediyorum.
Evet, oturduğum mıntıkada gayet dostane, çok sayıda Türk yaşıyor, o yüzden aşinayım. Mesela yemeklerinize bayılıyorum. İlk Türkiye seyahatimi de dört gözle bekliyorum.

Bir Kovacs konserinde neler olup biter, neler işitilir?
Dürüst ve duygu yüklü bir müzik işitilir, sahteliğe asla yer yok. Grubum The Strangers’la birlikte hem çıkacak albümümden çalacağız, hem de sürpriz cover’lar icra edeceğiz.

İdeal bir konser nasıldır Kovacs’a göre?
Güzel bir kalabalık, güzel bir mekan ve bolca enerji bir araya geldi mi tamamdır.



Yorumlar

Popüler Yayınlar